بخشی از متن مقاله اثربخشي درمان ذهنآگاهي کودک محور بر پرخاشگري و سطح کورتيزول پس از دارودرماني کودکان سرطاني :
هدف: بروز بیماریهای فیزیولوژیک مزمن همچون سرطان, آشفتگی روانشناختی بسیاری را برای کودکان مبتلا در پی دارد. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ذهنآگاهی کودکمحور بر پرخاشگری و سطح کورتیزول پس از دارودرمانی کودکان سرطانی بود.روش: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام کودکان مبتلا به بیماری سرطان در سال 1396 در شهر اصفهان بودند که جهت درمان به مرکز درمانی امید مراجعه نموده و تحت دارو درمانی قرار داشتند. تعداد نمونه در پژوهش 30 کودک مبتلا به سرطان بود که به شیوه نمونهگیری دردسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (15 کودک در گروه آزمایش و 15 کودک در گروه گواه). گروه آزمایش مداخلات درمانی مربوط به ذهنآگاهی کودکمحور را در طی دو ماه و نیم به صورت هفتهای یک جلسه 60 دقیقهای دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه هیچگونه مداخله روانشناختی را در طول پژوهش دریافت نکرد. سپس افراد هر دو گروه تحت پسآزمون قرار گرفتند. مرحله پیگیری نیز پس از 2 ماه اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی (شهیم, 1385) و آزمایش سطح کورتیزول بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که درمان ذهنآگاهی کودکمحور بر پرخاشگری و سطح کورتیزول پس از دارودرمانی کودکان سرطانی تأثیر معناداری داشته است (p). بدین صورت که این درمان توانسته پرخاشگری و سطح کورتیزول کودکان سرطانی را کاهش دهد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر میتوان چنین نتیجه گرفت که درمان ذهنآگاهی با بهرهگیری از فنونی همانند افکار, هیجانات و رفتار آگاهانه میتواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش پرخاشگری و سطح کورتیزول کودکان سرطانی مورد استفاده گیرد.